pianoTo English versionEnglish flag

AGENDA

Hieronder vindt u de concerten in de komende twaalf maanden, u kunt via de kalender bovenin verder bladeren of bekijken waar Marcel eerder heeft opgetreden.

U kunt ook de complete agenda van een jaar inzien voor 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012 2013, 2014, 2015 en 2016.

mei 2017
z m d w d v z
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
             
don 04 mei Bergen aan Zee, Vredeskerkje 16:30-NA:00 optreden met Eleonore Pameijer (fluit) in het kader van de 4 mei herdenking. Muziek van vervolgde joodse componisten met werk van Leo Smit, Dick Kattenburg, Geza Frid, Rosy Wertheim en Erwin Schulhoff
woe 10 mei Duiven, Cultureel Centrum Ogtent 20:00-NA:00 Concertlezing met schrijver Jan Brokken over zijn meest recente boeken 'De Kozakkentuin' en 'De Gloed van Sint Petersburg'. In zijn boek 'De Kozakkentuin' schrijft Jan Brokken over de vriendschap van een jonge officier van justitie, Alexander von Wrangel, en de naar Siberië verbannen schrijver Fjodor Michajlovitsj Dostojevski . Hij schetst het gevecht van een rebelse schrijver tegen een verrot systeem en de hulp van een jonge jurist die corruptie en onrecht verafschuwt.Marcel koos passende muziek van Tsjaikovski, Skrjabin, Rachmaninoff, Sjostakovitsj, Glazoenov en Moessorgski.
Organisatie: Bibliotheek Liemers, vestiging Duiven.
don 11 mei Kortenhoef, 't Oude Kerkje (Kunst a/d Dijk) 20:00-NA:00 Concertlezing met schrijver Jan Brokken en fluitiste Eleonore Pameijer. Jan Brokkenzal vertellen over zijn succesvolle boek 'de Vergelding' (2013). In Oktober 1944 werd een Duitse soldaat gedood in Jan Brokkens geboorteplaats Rhoon, waarschijnlijk als gevolg van een sabotagedaad. Als wraak executeerden de nazi's zeven willekeurige inwoners van Rhoon. De ware toedracht van deze gebeurtenissen is nog nooit zo grondig onderzocht als in dit boek. Passages uit het boek worden afgewisseld met werk van joodse en andere componisten uit het interbellum (Johanna Bordewijk-Roepman, Leo Smit, Dick Kattenburg, Paul Hermann, Marius Flothuis, Rosy Wertheim). Net als de geschiedenis van Rhoon tijdens de oorlog zijn ook deze werken vele tientallen jaren verborgen gebleven.
zat 13 mei Vechtstreek, locatie n.b.t.m. 20:00-NA:00 optreden voor Kunst in de Kamer, afdeling VechtstreekConcertlezing over het boek van Jan Brokken 'In het huis van de dichter' over diens vriendschap met de Russische pianist Yuri Egorov,die overleed in 1988 - tijdens deze concertlezing kunt u luisteren naar muziek van J.S. Bach (Toccata uit Partita nr.6), Brahms(Klavierst?ºck op.118 nr.2), Mendelssohn (Variations s?©rieuses), Schubert (Andante sostenuto uit de Sonate in Bes gr. D960), Skrjabin (Vers la flamme), Prokovieff (4 Visions Fugitives), Debussy (...General Lavine eccentric) en Ravel (Oiseaux tristes)
zon 14 mei Amsterdam, OBA Zuid 14:30-NA:00 Schrijver en dichter K.Schippers (momenteel stadsdichter van Amsterdam) vertelt over zijn wandelingen door de straten van Amsterdam Zuid. Marcel zal muziek spelen van Alphons Diepenbrock, Henriëtte Bosmans, J.J. Viotta en Richard Hol - componisten, naar wie straten zijn vernoemd in Amsterdam-Zuid, de buurt waar beide uitvoerenden wonen.
www.oba.nl
zon 28 mei Winschoten, Cultuurhuis de Klinker 15:00-NA:00 DIT CONCERT IS HELAAS GEANNULEERD!
Aandacht voor de componist Jacques Goudappel, die vele jaren in Winschoten woonde en werkte. Muziek van Jacques Goudappel wordt uitgevoerd door Peter van Dinther (trompet), Nienke van Rijn (viool), Marcel Worms (piano) en het Quimias Strijktrio.
 De muziek wordt omlijst door het levensverhaal van de componist, dat verteld wordt door zijn biografe Annette de Klerk.
maa 29 mei Amsterdam, Muziekstudio Marcel Worms 20:00-NA:00 Eerste van vier studioconcerten met toelichting: De Goldbergvariaties van Bach in combinatie met 'Metamorphosis' van Philip Glass.
Twee variatiecycli die radicaal van elkaar verschillen: in de Goldbergvariaties laat Bach een
eenvoudige baslijn radicale transformaties ondergaan terwijl minimalist Philip Glass in zijn werk heel geleidelijk een reeks akkoorden telkens in een ander licht plaatst.
Inhoud van de avond: verklaring van de titel 'Goldbergvariaties' - het thema van de Goldberg-variaties - de structuur van en de rol van het getal in de Goldbergvariaties - de canons en de potpourri van variatie nr. 30 - de structuur van 'Metamorphosis' - een kijkje in de keuken: uitvoeringsproblemen in de Goldbergvariaties en in Metamorphosis - integrale uitvoering van de Goldbergvariaties en van Metamorphosis.
Reserveren: mrworms@euronet.nl
Toegangsprijs: € 15
Adres: Richard Holstraat 6, 1071 SM Amsterdam
DIT CONCERT IS UITVERKOCHT; VOOR HET EXTRA CONCERT OP WOENSDAG 31 MEI, 20:00, IS NOG WEL PLAATS
woe 31 mei Amsterdam, Muziekstudio Marcel Worms 20:00-NA:00 EXTRA CONCERT
Bachs Goldbergvariaties in combinatie met 'Metamorphosis' van Philip Glass.
Programma als op maandag 29 mei
din 06 jun Amsterdam, Muziekstudio Marcel Worms 20:00-NA:00 Tweede van vier studioconcerten met toelichting: 'De Jaargetijden' (Gadalaika) van Peteris Vasks
Peteris Vasks (*1946) is Letlands beroemdste levende componist.
Je zou hem de Letse Arvo Pärt kunnen noemen, maar zijn spiritualiteit
is in de natuur geworteld en niet, zoals bij Pärt, in de religie. In zijn cyclus
de Jaargetijden (1980 - 2008) geeft Vasks niet alleen een beeld van de Baltische
natuur in de verschillende seizoenen (een verstilde, lange en strenge winter; een
explosief voorjaar; een korte maar heftige en vreugdevolle zomer; een steeds
stormachtiger wordende herfst) maar drukt er ook zijn zorgen in uit over de in zijn
ogen verstoorde relatie tussen mens en natuur.
Inhoud van de avond: leven en muziek van Peteris Vasks - structuur en betekenis
van 'De Jaargetijden' - mijn samenwerking met Peteris Vasks in Riga en ons bezoek
aan zijn geboorteplaats Aizpute - uitvoering van de complete 'Jaargetijden'
Reserveren: mrworms@euronet.nl
Toegangsprijs: € 15
Adres: Richard Holstraat 6, 1071 SM Amsterdam
maa 12 jun Amsterdam, Muziekstudio Marcel Worms 20:00-NA:00 Derde van vier studioconcerten met toelichting: Federico Mompou - Música Callada
Het magnum opus van de Catalaanse componist, die met een minimum aan
noten een maximale expressie wilde bereiken: de Música Callada (1959 - 1967),
muziek van de stilte of verstilde muziek. 28 deeltjes onthullen de luisteraar wie
Federico Mompou was. Ofwel, zoals pianiste Alicia de Larrocha tegenover mij
verklaarde: la Música Callada es el...
Inhoud van de avond: Leven en muziek van Mompou - ontstaan van en idee achter
Música Callada - mijn lessen in Barcelona bij Carmen Bravo en Alicia de Larrocha,
die als geen ander vertrouwd waren met de muziek van Mompou - uitvoering van de
complete Música Callada.
Reserveren: mrworms@euronet.nl
Toegangsprijs: € 15
Adres: Richard Holstraat 6, 1071 SM Amsterdam
maa 19 jun Amsterdam, Muziekstudio Marcel Worms 20:00-NA:00 Laatste van vier studioconcerten met toelichting: Caraïbische klassieke pianomuziek - Chopin in de tropen
Het is verbazend hoe weinig bekend de klassieke pianomuziek van de Caraïben en
met name die van Curaçao bij het Nederlandse publiek is. De muziek is zeer
toegankelijk en dansant en overtuigt de meeste luisteraars direct. Naast de Latijnse en
Afrikaanse ritmes is ook de invloed van de muziek van Chopin duidelijk hoorbaar.
Inhoud van de avond: de invloeden van Chopin en van de Latijns-Amerikaanse en de Afrikaanse
ritmiek - leven en muziek van een aantal componisten van Curaçao (met name die uit de
beroemde Palm-dynastie) en uit Cuba, Venezuela en Brazilië - uitvoering van een Caraïbisch
programma met muziek van o.a. Jan-Gerard Palm, Jacobo Palm, Edgar Palm,Albert Palm en
Wim Statius-Muller (allen van Curaçao) en van Padu Lampe (Aruba), Ignacio Cervantes (Cuba),
Teresa Careño (Venezuela) en Francisco Mignone (Brazilië)
Reserveren: mrworms@euronet.nl
Toegangsprijs: € 15
Adres: Richard Holstraat 6, 1071 SM Amsterdam
woe 12 jul Gradisca d'Isonzo (Italië, bij Triëste) concert op het Viktor Ullmann Festival, werk van Viktor Ullmann, Erwin Schulhoff, Dick Kattenburg en Leo Smit
din 19 sep Amsterdam, de Rode Hoed 20:00-NA:00 optreden met Ursula Schoch (viool) op het fundraising event
'1001 Vrouwen in De Rode Hoed'
voor de publikatie van "1001 vrouwen in de 20ste eeuw' van historica Els Kloek. Uitgevoerd wordt de Sonate voor viool en piano van Johanna Bordewijk-Roepman (1892 - 1971), een van de 1001 in het boek besproken vrouwen
www.1001-vrouwen.nl
zon 24 sep Diemen, Schuilkerk de Hoop 15:00-NA:00 Recital, op uitnodiging van Marcel, van de Macedonische pianiste Ana Gaceva. Ana en Marcel zullen één of meer werken voor piano à quatre-mains uitvoeren. Programma nader bekend te maken.
zat 30 sep Deventer, Noorderbergconcerten 15:00-NA:00 Recital, op uitnodiging van Marcel, van de Macedonische pianiste Ana Gaceva. Ana en Marcel zullen één of meer werken voor piano à quatre-mains uitvoeren. Programma nader bekend te maken.
zon 01 okt Eelde, Museum De Buitenplaats 14:00-NA:00 Recital, op uitnodiging van Marcel, van de Macedonische pianiste Ana Gaceva. Ana en Marcel zullen één of meer werken voor piano à quatre-mains uitvoeren. Programma nader bekend te maken.
din 10 okt Amsterdam, Kleine Komedie 20:00-NA:00 optreden met dichter K.Schippers op een door hem samengestelde avond in zijn hoedanigheid als stadsdichter van Amsterdam. Overig programma volgt
zon 15 okt Zwolle, Galerie van kunstenaar Ronald Westerhuis concertlezing over 'Baltische Zielen', het boek van schrijver Jan Brokken over de Baltische landenthe ; muziek uit de Baltische landen - werk van Arvo Pärt, Heino Eller, Ester Mägi (Estland), Peteris Vasks (Letland), Jurgis Gaizauskas en Nikolaos Ciurlionis (Litouwen), met Ursula Schoch (viool)
Dit optreden vormt de opening van een overzichtstentoonstelling van hedendaagse Estse, Letse en Litouwse kunst in het atelier - twee enorme hangars - van Westerhuis in Zwolle
Adres: Willemsvaart 21a
din 17 okt Middelburg, Zeeuwse Bibliotheek 20:00-NA:00 Concertlezing met schrijver Jan Brokken en violiste Ursula Schoch over Brokkens boek 'De Kozakkentuin'. In zijn boek 'De Kozakkentuin' schrijft Jan Brokken over de vriendschap van een jonge officier van justitie, Alexander von Wrangel, en de naar Siberi?´ verbannen schrijver Fjodor Michajlovitsj Dostojevski. Hij schetst het gevecht van een rebelse schrijver tegen een verrot systeem en de hulp van een jonge jurist die corruptie en onrecht verafschuwt. Ursula en Marcel spelen bijpassende muziek: werk van Tsjaikovsjki, Skrjabin, Rachmaninoff en Strawinsky.
don 19 okt Straatsburg (Frankrijk), l'Aubette 20:00-NA:00 100 jaar De Stijl - K.Schippers - tekst / Marcel Worms - piano
In 'De Bruid van Marcel Duchamp' beschrijft K.Schippers, dichter, schrijver en kenner van dada en de Stijl, een gesprek tussen Mondriaan en Duchamp in het huis van Peggy Guggenheim in New York. Ze hebben het over muziek. Op weg naar huis denkt Mondriaan aan de boogie woogies, die zo belangrijk zijn voor z’n laatste schilderijen.Mondriaan leidt ons naar de gedichten van I.K. Bonset (pseudoniem van Theo van Doesburg).
Die gedichten van Bonset heeft K.Schippers ooit bezorgd en teksten van Duchamp heeft hij vertaald.
We zien een amateurfilmpje met Mondriaan op een kermis, de enige bewegende beelden van de schilder.
Via Nelly van Doesburg, pianiste en partner van Theo van Doesburg, horen we muziek van componisten die
zij op haar dada-avonden speelden. K.Schippers vertelt over zijn ontmoetingen met Nelly van Doesburg en over het huis dat Theo samen met Cornelis van Eesteren in de Elzas bouwde. In dat huis woonde ook Schippers een jaar.
Van dada is het een kleine stap naar Erik Satie. Pianomuziek van Satie wordt afgewisseld met door Bernlef en K.Schippers vertaalde absurdistische teksten, die de componist bij zijn composities schreef. Het belang van Satie werd onderkend door Duchamps vriend John Cage, van wie ook muziek zal klinken.
Dit optreden maakt deel uit van de manifestatie 'Laboratoire d'Europe: Strasbourg 1880 - 1930'
din 24 okt Amsterdam, Kunst in de Kamer 20:00-NA:00 Concertlezing over het boek van Jan Brokken 'In het huis van de dichter' over diens vriendschap met de Russische pianist Yuri Egorov,die overleed in 1988 - tijdens deze concertlezing kunt u luisteren naar muziek van J.S. Bach (Toccata uit Partita nr.6), Brahms (Klavierstück op.118 nr.2), Mendelssohn (Variations sérieuses), Schubert (Andante sostenuto uit de Sonate in Bes gr.t. D960), Skrjabin (Vers la flamme), Prokovieff (4 Visions Fugitives), Debussy (...General Lavine eccentric) en Ravel (Oiseaux tristes)
TOEGANG ALLEEN VOOR LEDEN VAN KUNST IN DE KAMER
zon 05 nov Venray, Kunst in de Kamer concertlezing met schrijver en musicoloog Thea Derks rondom haar biografie van dirigent en pianist Reinbert de Leeuw (Mens of Melodie). Muziek van o.a. Chopin, Skrjabin, Ives, Debussy, Schönberg, Messiaen en Oestvolskaja
TOEGANG UITSLUITEND VOOR LEDEN VAN KUNST IN DE KAMER
don 09 nov Bennekom, locatie n.b.t.m. 20:00-NA:00 Concertlezing rondom 'De Kozakkentuin' en 'De Gloed van Sint-Petersburg' , de twee Russische boeken van Jan Brokken. In 1975 bezocht Jan Brokken voor het eerst Sint-Petersburg, toen nog Leningrad genaamd. Het communisme was nog verre van voorbij. Nu, veertig jaar later, keert hij terug om de stad ter herontdekken. Zijn wandelingen door heden en verleden roepen de geest op van dichters en dissidenten, van gekken en genieën, van wanhopigen en geliefden, Achmatova, Mandelstam, Brodsky, Dostojevski, Toergenjev, Nabokov, Berberova, Tsjaikovski, Rachmaninov, Stravinsky en vele anderen.In De gloed van Sint-Petersburg dompelt Jan Brokken de lezer onder in de culturele rijkdom van deze stad.Tijdens deze concertlezing Jan Brokken vertelt over Sint-Petersburg, Marcel koos de bijpassende muziek: werken van Dimitri Sjostakovitsj, Alexander Glazounov, Igor Stravinsky, Alexander Skrjabin, Pjotr Iljits Tsjaikovski en Sergei Rachmaninov.
Organisatie: Boekhandel Novita
vri 10 nov Leiden, Stadsgehoorzaal, Aalmarktzaal 20:15-NA:00 Programma met schrijver/dichter K.Schippers over 100 jaar 'De Stijl'. Met zijn boek 'De Bruid van Marcel Duchamp' als uitgangspunt zal Schippers vertellen over Marcel Duchamp, John Cage, Erik Satie,Theo van Doesburg en Piet Mondriaan en gedichten voorlezen van I.K.Bonset (Theo van Doesburg). De muziek komt uit het repertoire van pianiste Nelly van Doesburg, echtgenote van Theo, die op dada-avonden avantgarde muziek speelde. Ook Mondriaans favoriete dansmuziek en de muziek van Erik Satie en John Cage komen aan bod.
don 16 nov--vri 17 nov Middelburg, Zeeuwse Concertzaal Opname van een cd met muziek van en geïnspireerd door Frédéric Chopin met werk van o.a. Federico Mompou, Szymon Laks, Jean Françaix, Robert Schumann, Louis Gruenberg en Wim Statius Muller
zon 19 nov Leusden, Theater de Tuin 20:00-NA:00 Concertlezing rondom 'De Kozakkentuin' en 'De Gloed van Sint-Petersburg' , de twee Russische boeken van Jan Brokken. In 1975 bezocht Jan Brokken voor het eerst Sint-Petersburg, toen nog Leningrad genaamd. Het communisme was nog verre van voorbij. Nu, veertig jaar later, keert hij terug om de stad ter herontdekken. Zijn wandelingen door heden en verleden roepen de geest op van dichters en dissidenten, van gekken en genieën, van wanhopigen en geliefden, Achmatova, Mandelstam, Brodsky, Dostojevski, Toergenjev, Nabokov, Berberova, Tsjaikovski, Rachmaninov, Stravinsky en vele anderen.In De gloed van Sint-Petersburg dompelt Jan Brokken de lezer onder in de culturele rijkdom van deze stad.Tijdens deze concertlezing Jan Brokken vertelt over Sint-Petersburg, Marcel koos de bijpassende muziek: werken van Dimitri Sjostakovitsj, Alexander Glazounov, Igor Stravinsky, Alexander Skrjabin, Pjotr Iljits Tsjaikovski en Sergei Rachmaninov.
zon 26 nov Dronrijp (Friesland) - Salviuskerk (d'Alde Wite) 15:00-NA:00 Concertlezing rondom 'de Kozakkentuin' en 'De Gloed van Sint Petersburg' van Jan Brokken, m.m.v. Ursula Schoch (viool). In 1975 bezocht Jan Brokken voor het eerst Sint-Petersburg, toen nog Leningrad genaamd. Het communisme was nog verre van voorbij. Nu, veertig jaar later, keert hij terug om de stad ter herontdekken. Zijn wandelingen door heden en verleden roepen de geest op van dichters en dissidenten, van gekken en genieën, van wanhopigen en geliefden, Achmatova, Mandelstam, Brodsky, Dostojevski, Toergenjev, Nabokov, Berberova, Tsjaikovski, Rachmaninov, Stravinsky en vele anderen. In De gloed van Sint-Petersburg dompelt Jan Brokken de lezer onder in de culturele rijkdom van deze stad. Tijdens deze concertlezing Jan Brokken vertelt over Sint-Petersburg, Ursula en Marcel kozende bijpassende muziek: werken van Dimitri Sjostakovitsj, Igor Stravinsky, Alexander Glazounov en Sergei Rachmaninov.
vri 13 apr Wittem, Kloosterbibliotheek 20:00-NA:00 Concertlezing met schrijver Jan Brokken over zijn boek 'Waarom elf Antillianen knielden voor het hart van Chopin' over de invloed van Chopin op de geschiedenis van de muziek op de Antillen en Latijns-Amerika. Muziek van Frédéric Chopin, Ernesto Lecuona en Ignacio Cervantes (Cuba) , Louis Moreau Gottschalk (Verenigde Staten), Jacobo Palm, Rudolf Palm, Edgar Palm en Wim Statius Muller (Curaçao), Francisco Mignone (Brazilië) en Teresa Carreño (Venuzuela).
zon 15 apr Oldeberkoop, Le Brocope 14:00-NA:00 Concertlezing met schrijver Jan Brokken over zijn boek 'Waarom elf Antillianen knielden voor het hart van Chopin' over de invloed van Chopin op de geschiedenis van de muziek op de Antillen en Latijns-Amerika. Muziek van Frédéric Chopin, Ernesto Lecuona en Ignacio Cervantes (Cuba) , Louis Moreau Gottschalk (Verenigde Staten), Jacobo Palm, Rudolf Palm, Edgar Palm en Wim Statius Muller (Curaçao), Francisco Mignone (Brazilië) en Teresa Carreño (Venuzuela).